Özlediklerimiz köşesinde bugün... Massive Attack
- cedaypaşa
- 11 Tem 2020
- 1 dakikada okunur
En son albümleri Heligoland'i 10 yıl önce dinlediğimiz ve 4 yıl önce de Ritual Spirit ve The Spoils EP'leri ile karşımıza çıkan aktivist gruplarımızdan Massive Attack suskunluğuna ara verdi.
Üç şarkıdan oluşan Eutopia EP'si ile karşımıza çıkan Massive Attack görünen o ki muhalif görüşlerinden de hiç vazgeçmemiş. Bir eleştiri ve karşı çıkış projesi olarak görebileceğimiz Eutopia'da yer alan her bir şarkı ayrı bir konuyu ele alıyor. Massive Attack gelir dağılımındaki adaletsizlik, orantısız vergi dağılımları ve kaçakçılığı ile iklim krizine odaklanan parçaların her birinde farklı bir sanatçı ve grupla işbirliğine gitmiş.
Görsel, duygusal ve işitsel anlamda farkındalık projesi olması için yola çıkılan Eutopia sadece müzikal bir paylaşım olmaktan öte üzerinde durulan konuların uzmanlarıyla ortaya çıkarılmış bir çalışma özelliği de taşıyor. Pandemi sürecinde, kilitlenen küresel sistemin tetiklediği albüm, fikri sistemi değiştirme ihtiyacı üzerine şekillenmiş.
Evrensel gelir dağılımına odaklanan ilk parçada The Basics Income Network'ün başındaki isim Guy Standings'in uzmanlığına başvuran Massive Attack şarkıyı da Young Fathers ile birlikte oluşturmuş.
The Hidden Wealth of Nations: The Scourge of Tax Havens kitabının yazarı profesör Gabriel Zucman'ın fikirleriyle şekillenen ikinci parçada ise yazar, şair, rap müzisyeni Saul Williams ile işbirliğine gitmiş Massive Attack.
Danışmanlığını Birleşmiş Milletler iklim krizi masasının başında oturan Christiana Figueres'in yaptığı üçüncü parçanın işbirlikçisi ise Atlantalı grup Algiers olmuş. İklim krizinin çözüm yollarının tıkandığı ve sivil itaatsizlikten başka çıkış yolları kalmadığını savunan Figueres'in çalışmalarını temel alan parça yaşayan tüm canlıları tehlikesi altına alan bir sorun çevresinde diyalog oluşturmayı hedefliyor.
Comments